Vluchtelingen wagen zich met veel plezier op het gladde ijs

Heb je al duizend gevaren doorstaan, begeef je je ook nog een vrijwillig op het gladde ijs. Zo’n twintig vluchtelingen die voorheen werden opgevangen in de Anne Annemaschool in de wijk Randenbroek bonden gisteren op het Eemplein de ijzers aan. Dat gebeurde onwennig en met de nodige valpartijen als gevolg, maar ook weer niet zo onwennig als je zou verwachten bij mensen uit landen zonder natuurijs. Op straat skaten doen zij namelijk wel in Syrië.

De twintiger Zaher Nbhan daagde na een paar rondjes oefenen vrijwilligster en schaatsfanaat Saskia van Lent uit. De omstanders zochten een veilig heenkomen, zo fel ging het er aan toe op het baantje van het sponsorende WinterparadIJS. Nbhan won, tot groot plezier van zijn vrienden.

Het initiatief tot het schaatsuitje kwam van Gastgezin Amersfoort. Dit platform van vrijwilligers die vluchtelingen een helpende hand willen bieden, is ook na het vertrek uit de Anne Annemaschool contact blijven houden met de ruim honderd ’Amersfoortse’ vluchtelingen. Zij verblijven nu in de noodopvang in Soesterberg.

“Ze vervelen zich te pletter,” vertelt vrijwilligster Christina Kremer. “Want ze mogen niks.” Toch ziet Kremer wel iets veranderen in de opstelling van het COA, de instantie die verantwoordelijk is voor de opvang van vluchtelingen. “Het COA is minder star geworden. Zo krijgen we ondersteuning bij het geven van Nederlands les.”

Bron: AD