Syrische vriendjes genieten van geiten en dwergkonijnen

Aran (9) en Arat (5) zijn dol op geitjes. Dat blijkt wel als de twee asielzoekertjes rondlopen op het erf van Stadsboerderij de Vosheuvel in Amersfoort. De geiten hebben meteen hun aandacht. Ze aaien de gewillige beestjes zachtjes over hun vacht.

De twee Syrische vriendjes zijn meegenomen door Marloes Holwerda en Janneke van den Berg. De vriendinnen organiseren de activiteit voor asielzoekers in de voormalige Anne Annemaschool. ,,De kinderen in het centrum vervelen zich,” zegt Holwerda. ,,Er is een hoop speelgoed gebracht, maar daar zijn ze ook wel een keer op uitgekeken.”

Hand in hand
Daarom neemt de Amersfoortse de Syrische jongens mee naar buiten en laat ze rondlopen op de kinderboerderij. Aran en Arat kijken hun ogen uit. Als ze eenmaal bij de konijnen zijn aangekomen, breekt bij Aran voor het eerst een lach door. Het ijs is gebroken. Samen prikken ze in de vacht van een groot dwergkonijn. Het dier vindt het prima. Aran en Arat zijn onafscheidelijk. Ze lopen de hele wandeling hand in hand. ,,Contact met hen maken is lastig,” zegt Holwerda. ,,Ze spreken alleen Arabisch.”

Gelukkig komt de Amersfoortse met handen en voeten een heel eind. Het belangrijkste is dat de jongens het naar hun zin hebben, vindt Holwerda. Ze is één van de tientallen vrijwilligers die zich via Gastgezin Amersfoort hebben aangemeld. De vrijwilligers organiseren diverse acitiviteiten.

Bron: AD Amersfoort