Laat ons voorlopig hier blijven

AMERSFOORT | De vluchtelingen in de leegstaande Anne Annemaschool willen daar het liefst blijven totdat ze geregistreerd zijn en de asielprocedure ingaan. Dat vertelden ze maandagavond tijdens een bezoek van AD Amersfoortse Courant aan de crisisopvang.

De groep van 78 volwassenen en 22 kinderen is verdeeld over een aantal klaslokalen, die dienst doen als woon- en slaapvertrek. De opdeling in kleinere groepen geeft meer rust en is prettig, gaven meerdere vluchtelingen te kennen.
Tegenover het verbeterde comfort  staat de groeiende onzekerheid  over hun toekomstkansen  in Nederland. De brief waarin staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Klaas Dijkhof, vorige week meldde dat de registratie nog maanden op zich kan laten wachten, heeft de onrust aangewakkerd. Vrijwilligers in de opvang werden geconfronteerd met  paniekaanvallen, woedeuitbarstingen en huilbuien. Of de groep  het moment van registratie af mag wachten in Amersfoort, is onduidelijk. De gemeente verlengde de driedaagse crisisopvang op verzoek van het Centraal overleg Opvang Asielzoekers (COA) met naar verluidt ‘enkele weken’.

Volgens de asielzoekers is het eten en drinken, net als de slaapplekken en de wasruimtes , goed geregeld in de Anne Annemaschool. Ze zijn daarnaast blij met de taallessen, die deskundige  vrijwilligers uit Amersfoort iedere avond verzorgen  in de gymzaal. De bewoners zijn minder te spreken over de medische zorg in de opvang. Hun klachten worden lang niet altijd serieus genomen, vinden ze.

Ze zouden  graag wat zakgeld ontvangen, maaar kunnen daar in de crisisopvang geen aanspraak op maken. De meesten hebben hun laatste geld uit moeten geven tijdens de vlucht. Met een paar euro per week om kleine dingen te kunnen kopen zouden ze ‘heel erg blij zijn’.

Bron: Amersfoortse Courant/ Marco Willemse