Dijkhoff geeft asielzoekers uitleg in brief over verblijf in Nederland

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft maandag een brief verstuurd aan asielzoekers in Nederland waarin hij uitleg geeft over de sobere opvang en dat het lang duurt om asielaanvragen te verwerken.

Dijkhoff vertelt in de brief dat Nederland niet genoeg ruimte heeft voor de opvang van asielzoekers in de reguliere opvangcentra en dat de opvang daarom sober van aard kan zijn.

Daarnaast stelt de staatssecretaris dat het onmogelijk te zeggen is wanneer men een tijdelijke verblijfsvergunning krijgt en dat het zeker een half jaar duurt voordat de asielaanvraag verwerkt kan worden.

Daarna gaat het proces van start, meldt Dijkhoff in de brief, en als bepaald wordt dat de aanvrager niet mag blijven, dan moet die persoon direct vertrekken.

HuizenDijkhoff verklaart dat er op dit moment niet genoeg huizen zijn om alle asielzoekers op te vangen en dat het kan voorkomen dat men ondanks een tijdelijke verblijfsvergunning in de opvangcentra moet blijven. Andere mogelijkheden zijn een containerwoning of daarvoor omgebouwde kantoorgebouwen.

Het is voor asielzoekers pas mogelijk om eventuele familieleden over te laten komen als men een tijdelijke verblijfsvergunning heeft. Dijkhoff zegt dat het dan nog niet zeker is dat familie naar Nederland kan komen en dat het lang kan duren voordat hier duidelijkheid over kan worden gegeven.

Bron: nu.nl